Ergonomi på kontoret

Ergonomi på kontoret

I dag er vi alle sammen opmærksomme på klimaet. Vi gør meget ud af, at vores arbejdsklima er godt. Både det fysiske og det personlige. Med hensyn til det fysiske arbejdsklima sørger vi for, at der er god ventilation, korrekt belysning og gode ergonomiske kontorstole – se her og andre møbler på vores arbejdspladser. Vi forsøger at dæmme op for CO2 udslippet mest muligt. Vi sorterer affald til den store guldmedalje. Og det giver gode resultater. Og når det handler om det personlige arbejdsklima, så ved vi, at vi taler pænt til hinanden. Vi er opmærksomme på, at kommunikationen skal være god.

Rygsmerter

Alligevel er der mange danskere, som døjer med rygsmerter, fordi de ikke forstår at bruge den ergonomiske kontorstol rigtigt. Samtidigt er vi mange, som rent faktisk ignorerer, at vi bør rejse os op fra stolen for lige at få kroppen til at mærke efter, om der er noget, der gør ondt. Vi sidder ofte i mange timer – i fastlåste stillinger foran en skærm – og det er ikke så godt. Der sker nemlig det, at vi ligesom falder sammen i ryggen, og det kan give smerter. Ikke kun i ryggen, men også i nakken og skuldrene eller armene. Smerterne fremkommer, fordi vores arbejdsstilling er forkert. Den ergonomiske kontorstol kan dog indstilles, så vi kommer til at sidde korrekt foran skærmen.

Fire gode råd

Her får du fire – plus ét – tips til, hvordan din kontorstol skal indstilles, så du sikrer dig, at du sidder korrekt:

  1. Stolens sæde skal sættes så højt – eller lavt – at du kan sidde med begge fødder fladt på gulvet, når du sidder på stolen. Du skal helst kunne placere en hånd under dit ben – mellem stolens sæde og knæets bagside.
  2. Stolens sæde bør tippes en lille smule ned. Det letter blodcirkulationen, når du sidder på stolen.
  3. Ryglænet skal hæves eller sænkes, så det giver dig god støtte i lænden. Og du skal kunne mærke støtten fra ryglænet på lænden. Dette bevirker, at du ikke så nemt, falder sammen i ryggen.
  4. Vær opmærksom på, at ryglænet ikke er for langt tilbage. Ofte kan stolens ryglæn flyttes lidt frem og ned, eller op og tilbage. Og sørg for, at sædet ikke er for dybt til dig.

Bevæg dig jævnligt

Og bonustippet: Husk at rejse dig op fra din stol jævnligt. Gerne i nogle minutter eller 10 hver time. Hvis du bruger disse små tips, så giver du dig selv de bedste muligheder for ikke at udvikle smerter, som senere kan udvikle sig til at blive alvorlige arbejdsskader.

Og når du ikke har smerter, ja så er du en gladere kollega – og det har stor betydning for det gode arbejdsklima, der hersker imellem dig og dine kollegaer. Vi ved alle, at arbejdsglæde er vigtig for vores arbejde. Derfor skal du også minde dine kollegaer om, at de også skal indstille deres ergonomiske kontorstole rigtigt, så de sidder komfortabelt i dem. Det er nemlig sådan, at når I sidder godt, så slapper I bedre af i kroppen, og dermed spænder I ikke op i fx skuldrene eller nakken.

Scroll to Top