Fyn er stråtagenes ø

Smukt stråtag på Fyn

Sommer er en dejlig sæson. Almindelige mennesker tager det lidt mere med ro. Livet bliver lidt nemmere om sommeren. De lange, lyse dage og de smukke sommeraftner gør bare, at man bliver glad. Men for nogle er sommer det samme som massevis af arbejde og travlhed. Fx for tækkemænd på Fyn. De får lige pludseligt meget travlt, fordi sommertiden er den bedst tid til at få lavet den reparation af stråtaget, som opstod ved den sidste storm, da en gren satte sig fast i det. Det er, som om at alle har en idé om, at reparation af stråtag kun kan finde sted om sommeren.

Tækkemanden på banen

Eller også er det noget, de bare finder på, fordi de ikke gider at finde en tækkemand på Fyn om foråret eller allerede i efteråret. Måske har det også noget at gøre med, at vejrforholdene er bedre om sommeren. Det er lidt nemmere for tækkemanden at reparere et stråtag, når regnen ikke styrter ned i store stolper. Som bekendt er der mange huse, der har stråtag på Fyn. Derfor taler jeg om tækkemændene på Fyn. Jeg ser nemlig, at de knokler som små heste i løbet af sommeren. Men det samme gælder muligvis også for tækkemænd andre steder i Danmark. Det skulle bestemt ikke undre mig. Nu er det jo Fyn, jeg opholder mig på.

Så, hvis du nu opdager, at der er noget galt med mønningen, eller at du har fået mos i stråtaget, så giv din tækkemand en chance for at kunne trække vejret. Udsæt ikke reparationen eller den nye tækning til sommerperioden. Det kan lade sig gøre at få tingene udbedret på andre tider af året. Det vil tækkemanden sikkert sætte pris på. Skal han måske ikke også have lov til at holde sommerferie og nyde lidt tid sammen med sin familie?

Vedligeholdelse og reparation

Nu har I så købt det lille landhus. En lille bygning med bindingsværk og stråtag. Ren idyl. Ligesom huset, så er haven, også lille. Men der er plads til en lille familie som jeres. Tillykke med det. Har I dog ejet et hus med stråtag før? Hvis ikke, så vil jeg gerne lige give jer nogle små råd om, hvad I skal være opmærksomme på, så I undgår at skulle bruge penge på at reparere stråtaget om nogle år. Reparation af stråtag kan nemlig tage lidt længere tid end forventet.

Det første I skal være opmærksomme på omkring stråtaget er, om der er mos. Det er ikke altid, at mos i et stråtag er skadeligt. Men det kan signalere, at der er fugt i taget – og det skal der gøres noget ved. Ellers ender I med, at tagets strå kan rådne. Det vil kræve et nyt tag eller i det mindste, at stråtaget bliver repareret på det mosramte sted.

Bevoksning tæt på taget?

Det næste – og det er ikke så svært at finde ud af – er bevoksningen tæt ved stråtaget. Måske har I nogle store gamle træer i haven og et eller flere af dem kan stå for tæt på taget. Det kan blive lidt farligt, fordi især gamle træer har tendens til at vælte, hvis det stormer for hårdt. Det kan gå ud over taget, hvis et gammelt træ – eller blot en gren, fra det vælter ned over taget. Der kan ske store skader. Så sørg for at beskære de store gamle træer, så I risikerer, at der sker noget med taget under fx en voldsom storm.

Derefter skal I lytte. Der kan være små dyr i taget. Og selvom det er rart at vide, at jeres ejendom er et dyrevenligt sted, så kan mus mv. også beskadige et stråtag. I kan høre dyrene – og I skal få fat i en fagmand, så I kan beskytte taget bedst muligt.

Scroll to Top