Shopping efter alarm

Økonomien i Danmark er god. Der er et stigende forbrug efter en del års tilbageholden. Forbruget er især stigende inden for luksusgoder: Kostbare ure, dyre senge, designerprodukter til køkkenet og så videre. Det er kun godt. Men det fører noget andet med sig:

Vi har også haft krise, og de af os, som kan huske krisen, lige efter Lehmann Brothers ved, at forbruget kan blive skåret kraftigt ned, hvis den danske økonomi går i stå. Lad os håbe, at den ikke gør det. Lige nu ser det ikke ud til, at den vil gå i stå.

Men med det øgede forbrug af dyre ting bliver vi også mere opmærksomme på, hvad værdien af ting, vi ejer, er. Det har ført til, at flere og flere danskere køber privatalarmer. Ja, jeg kan måske gå så langt og sige, at det økonomiske opsving i Danmark har ført til utryghed i hjemmene …

Tyverialarm hvorfor?

Vi installerer vel kun en tyverialarm, fordi vi frygter indbrud. Eller fordi vi gerne vil forebygge indbrud.

Nu fx min veninde. Hun og hendes mand har altid haft et pengeskab i deres hus. Det er muret ind i en væg, så en tyv kan ikke lige løbe væk med det under armen. Hun bruger det til at opbevare sine kostbare smykker og ure i det. Men alligevel, så har de også for nylig fået installeret tyverialarm i deres hus. Jeg kan sådan set godt forstå logikken i det, men alligevel. Er det ikke lidt at sikre sig for meget. Vi bor i et fredeligt område, som ikke har ret mange indbrud. Så hvorfor er det nødvendigt med pengeskab og tyverialarm?

Har det noget at gøre med, at vi er meget mere bevidste om, at indbrud kan forekomme? Og hvad skyldes det så? Er det, fordi medierne ikke har andet at fortælle om?

Flere indbrud

Men hvis jeg skal følge min egen logik, så giver det jo slet ikke mening. Hvis økonomien her i landet er god og i vækst, hvorfor skulle der så være grund til, at chancen for indbrud stiger? Ok, der vil altid være brodne kar i et samfund. Der vil altid være tyveknægte, som får et kick ud af spændingen ved at lave et indbrud. Men er det ikke en faktor, som er temmelig stabil? Hvorfor skal alle så have tyverialarmer lige nu. Uanset om jeg taler med min veninde, eller andre venner, så taler de altså meget om at få installeret en tyverialarm. Jeg forstår det simpelthen ikke.

Selv gider jeg ikke at ligge og rode med, apps, der kan styre en alarm. Jeg kan godt se, at det kan være smart, men hvis jeg nu ikke synes, jeg har brug for en tyverialarm, hvorfor skal jeg så udstyres med endnu en app, og endnu et password, som jeg skal lægge i min nøglering? Jeg har i forvejen nok at gøre med at holde styr på passwords til e-bankning, andre apps jeg bruger borger.dk og så videre. Og så har jeg også naboer, som er søde til at holde øje, når jeg ikke er hjemme. Ligesom jeg holder øje med naboernes huse, når de ikke er hjemme.

Scroll to Top