De mange skilsmisser

Danmark er det skandinaviske land med den højeste skilsmisserate! I 2016 lå den helt oppe på 56%. Tallet er faldet siden da. Men alligevel. (Til sammenligning: I Sverige var skilsmisseraten i 2016 på 44%, og i Norge var den 42% – samme år.) I 2018 var skilsmisseraten i Danmark faldet til 46,5%. Det betyder, at knapt halvdelen (46,5%) af ægteskaber, der er indgået, opløses. Samme år blev der indgået 32.525 vielser.

Forældremyndighed ved skilsmisse

Det er derfor ikke urimeligt at antage, at ca. 30.000 mennesker, som indgik ægteskab i 2018 på et tidspunkt, vil blive skilt fra sin ægtefælle. Når ægteskaber opløses, er der ofte børn involveret. Men børn fødes også uden for ægteskaber. Mange forældre har valgt ikke at indgå ægteskab. Men de har stadig fælles forældremyndighed over deres fælles børn. Vælger de at gå fra hinanden, kan der også opstå bopælssager.

Her i Odense var der 380 skilsmisser ud af i alt 14.934 skilsmisser i hele landet i 2018. Nogle af de 380 skilsmisser involverede børn og sager op børnenes bopæl.

Min veninde var en af parterne i en bopælssag. Hun var enig med sin eks, om at de skulle dele samværet med barnet ligeligt mellem sig. Men hun ville ikke gå med til, at hendes 8-årige datter skulle rives ud af sin rutine med skolen og kammerater. Hendes eks var flyttet lidt væk fra Odense og ville gerne have, at datteren skulle bo hos ham. Hun bor i det hus, som barnet er vokset op i.
Da hendes mand fortalte hende, at han gerne vil have, at barnet får bopæl hos ham, blev hun lidt skræmt.

Advokat i Odense hjælper

Hun ringede mig op og spurgte mig til råds om, hvad hun skulle gøre. Hun havde ikke meget lyst til endnu en omgang bureaukrati og papirarbejde.
Jeg rådede hende til at finde en god advokat i Odense, som kan hjælpe hende.
Hun var faktisk helt ulykkelig. Hendes frygt var, at det kunne ende i en sag om forældremyndigheden over barnet.

Hun kontaktede flere advokater i Odense for at høre, om de havde erfaring med lignende sager. Der var flere, som meddelte, at de godt kunne hjælpe hende. Hun valgte at bruge et stort advokatfirma. Hun havde talt med dem, og de havde været supergode til at forklare hende, hvordan en bopælssag forløber. Hun havde haft et møde med advokaten, som ville håndtere hendes sag, og det var gået rigtigt godt.

Hun (advokaten) havde været meget sikker på, at min veninde kan vinde en eventuel sag, hvis det kommer så langt, at de skal i retten. Det har meget at gøre med, at barnets rutine ikke bør brydes op, men i første omgang blev de enige om, at de ville forsøge at få en dialog med min venindes eks om situationen.

NB: En bopælssag handler om, hvor et barns bopæl skal være, når dets forældre ikke lever sammen længere. Begrebet bør ikke forveksles med begrebet bodeling eller med sager, der involverer naboer.

Kilder:
Danmarks Statistik, Statistikbanken:
Vielser efter vielsesdag og vielsesmåned (2007 – 2018)
Skilsmisser mellem to af forskelligt køn efter partnernes bopæl, alder og ægteskabets varighed (2006 – 2018)
Eurostat:
Marriages and divorces 2017.

Scroll to Top