Er der sket det i løbet af de sidste, måske 30 år, at unge mennesker bliver mere modne? Altså forstå mig ret: Jeg synes at kunne se en tendens til, at helt unge mennesker får mere og mere brug for et år væk fra deres skolegang. For måske 20 – eller 30 år siden, så var der jo den der alment accepterede idé om, at et sabbatår væk fra uddannelsessystemet var helt ok, efter at det unge menneske havde afsluttet gymnasiet. Det var jo meget populært, at nybagte studenter tog et job i fx en burgerbar for at spare penge sammen. De holdt på jobbet i 5 – 6 måneder, og så brugte de pengene på at rejse til eksotiske steder rundt på kloden i 5 eller 6 måneder, inden de gik videre i uddannelsessystemet.
Tidligere i dag
Nu virker det, som om at behovet for at komme væk fra uddannelsessystemet opstår 3 eller 4 år tidligere. Der er jo en meget synlig stigning i antallet af elever på efterskoler, der henvender sig til unge, der skal i 9. eller 10. klasse. Behovet for at komme væk fra skolerutinen opstår med andre ord ca. 3 – 4 år tidligere end for 20 år siden. Ok, de unge mennesker, hvor gamle er de? 15 – 16 år? De er ikke helt store nok til bare at kunne rejse ud i verden. Men de er store nok til at kunne forklare det, hvis de har det dårligt i skolen eller bare vil prøve nogle ting af, inden de går videre. Og det er helt sikkert meget sundt.
Glad for mulighederne
I hvert fald er jeg glad for, at min søn har denne mulighed. Han fik jo fortalt os, at han bare gerne vil prøve at bo et andet sted end her, hjemme, og at han var godt træt af skolen. Der var sådan set ikke nogen pressende problemer – hverken herhjemme eller i skolen. Ud over skoletrætheden.
Vi diskuterede derfor mulighederne, han har for at komme væk uden at miste et helt år. Han kunne jo have valgt at komme i lære i et fag, som han ikke er interesseret i. Og vi fandt heldigvis ud af, at et ophold på en musikefterskole ville være ideelt for ham.
Vi var heldige
Vi var meget heldige at finde en efterskole, der havde plads til ham, så han kunne komme afsted i år. Vi ledte dog også med lys og lygte efter sådan en plads. Vi kunne jo se, at der er mange musikefterskoler, hvor der er ventelister og at andre har skrevet om det. Ja, hos nogle af de store skoler kan der faktisk være ventelister i op til 2 eller 3 år. Og det betyder, at man skal være tidligt ude for at få plads til sit barn på en efterskole, hvis det er løsningen, man vælger. Er det ikke et tegn på, at der er brug for flere muligheder for de helt unge? Altså jeg mener ikke, at et barn, der går i 6. eller 7. klasse ved, om han eller hun vil på efterskole om 2 eller 3 år. Burde der ikke gøres noget ved det? Jeg stemmer for, at vi skal have flere efterskoler.