Miljøvenlig vinduespudsning

Miljøvenlig vinduespolering er vigtigt

Der sker så mange ting på miljøområdet. Overalt. Der er tiltag inden for industri og håndværk, som vil bevirke, at vi skaber et bedre og sundere miljø. Og det er jo godt for planeten. Der er forskere, der ikke laver andet end at tænke i bæredygtighed, cirkulationsøkonomi og genbrug. Og inden for husholdningen har vi jo efterhånden lært at smide skrald i mange forskellige bøtter, så det kan blive forbrændt, genbrugt eller omdannet til nye, bæredygtige produkter – uden at det belaster miljøet eller os og vores økonomi.

Selve vinduerne

Det seneste skud på stammen, som jeg er klar over, at man nu også kan få miljøvinduer. Det skulle efter sigende være vinduer, der har fået en slags usynlig membran lagt ind i ruderne, som virker isolerende. Altså membranen hjælper til at holde på varmen inde i huset om vinteren, og den hjælper til at holde solens stråler i skak, så vi ikke skal bruge massevis af energi på at nedkøle huset om sommeren. Det er jo smart. Men det fik mig til at tænke på, om vinduespudserne også generelt er miljøbevidste? Jeg har en ven, som jeg spurgte om det. Han har arbejdet i branchen i nogle år. Han fortalte, at ja, vinduespudserne er i høj grad miljøbevidste og med fremme, når det handler om grøn omstilling. Han sagde, at der hele tiden bliver udviklet nye produkter, som de bruger. Og det handler ikke kun om ’miljørigtige sæbemidler’.

Ny teknologi i brug

Han henviste til en vinduespudser i København, som ikke kun anvender miljøvenlige sæbemidler, klude af genbrugsmaterialer, og kører i el-bil. Han bruger også noget særligt vand, som er specielt udviklet (renset) til at kunne afvise snavs – en helt ny teknologi. På den måde nedsættes vandforbruget, fordi frekvensen, hvormed vinduerne skal pudses, bliver sat ned. Og vand er bestemt også noget, vi skal tænke på, når vi tænker på miljøet. Klimaforandringerne betyder jo, at nogle steder har meget lidt vand. Den specifikke vinduespudser har dog specialiseret sig meget. Han koncentrerer sig om at yde sin service i store komplekser med mange og store vinduer. Fx store kontorbyggerier, hvor glasruderne ofte er meget store. Jeg spurgte ham, om den teknologi også anvendes af ganske almindelige vinduespudsere på Østerbro, som betjener mange af de børnefamilier, der bor, der, som bare ikke har tid til at pudse vinduer. Det kunne han ikke svare mig på. Han mener dog, at teknologien hurtigt vil udvikle sig sådan, at også almindelige vinduespudsere, som dem vi ser i vores lejligheder eller ved vores parcelhuse, kan benytte den. Det vil være en fordel for alle. Og det vil ikke gøre vinduespudserne arbejdsløse.

MEM i Hvidovre er miljøvenlig

Det vil jo ikke være sådan, at vi får lagt et særligt vandrør til forsyning af vand til vinduespudsning ind i bygningerne. Men alt i alt, så er vinduespudserne også med fremme, når det handler om miljøbeskyttelse. Og så må vi altså heller ikke glemme, at når du ringer til fx en vinduespudser i 2650 Hvidovre, så gør du noget godt for dig selv: Du slipper for at skulle udføre en rimeligt hadet tjans. Du får rene vinduer. Du bliver glad, fordi dine vinduer bliver rene, og du kan nyde udsigten.

Scroll to Top