Massage – smerter og hælsporer

Hælspore og fysioterapi

I har lige haft sølvbryllup. Festen var fantastisk. Jeres gæster hyldede jer, og I nød at blive fejret. 25 år sammen er da også lang tid. Men I er fast besluttet på, at I skal have mindst 25 år mere. Mindst! I fik mange dejlige gaver – men jeres 2 børn havde sluttet sig sammen om at give jer den bedste gave, I fik et weekendophold på et luksushotel med spa og massage, og hvor der også var en meget fin restaurant. Det var skønt at bruge en weekend dér. I gik lange ture og nød parken, som lå lige ved hotellet. I fik nogle udsøgte kulinariske oplevelser i hotellets restaurant. I forsøgte jer med forskellige spabade. Og det der med massage var jo en åbenbaring. Faktisk var massøren ret dygtig, og han fandt nogle myoser i din rygmuskulatur. Han anbefalede dig faktisk at gøre noget ved det – eventuelt med massage eller måske fysioterapi.

Lidt forskrækket

Du blev lidt forskrækket. Men også glad for at få at vide, at du har et lille problem, som det er muligt at få gjort noget ved. Så nu, hvor I er kommet hjem efter det vidunderlige spaophold, er du ved at undersøge, hvordan og hvorledes med massage. Det var jo pragtfuldt sådan at få hele kroppen æltet igennem og mærke, at musklerne blev bløde. Heldigvis er du ikke helt inhabil, når det handler om at bruge internettet. (Også selv om du tilhører en generation, der ikke fik undervisning i, hvordan det bruges sikkert!)

Du har lige søgt på Google efter ”Bedste Massage København”. Du sidder og kigger på det resultat, som kom frem på skærmen. Der er mange, der tilbyder massage i København. Du scroller forbi reklamerne, som altid står øverst på skærmen. Og klikker ind på den første kliniks hjemmeside. Det er et sted, der tilbyder massage i Valby, kan du se. Du overvejer at klikke væk fra sitet. Valby? Lidt langt væk fra Amager, hvor I bor. Alligevel læser du videre, og du kan se, at det i virkeligheden er en fysioterapeut i Valby, som er specialiseret i sportsskader. Du tænker, at sportsskader nok ikke lige er det, du skal have massage for. Men du ser, at klinikken tilbyder massage – også til ’almindelige’ mennesker, der bare trænger til lidt selvforkælelse. Adressen og telefonnummeret til klinikken i Valby bliver noteret på en lap papir. Og du ser, at der også tilbydes massage Frederiksberg – men det er så deres engelske hjemmeside.

Lidt “for meget”?

Du kigger på nogle af de andre resultater, som du også fandt. De taler meget om velvære og de skønne olier, de anvender. Lidt pjattet til tider. Så du lader din undersøgelse være for få fred til at kunne tænke lidt. Du vender tilbage til sitet med fysioterapi i Valby, og læser lidt mere på sektionen, der handler om massage. Og du ser, at mange sportsfolk også udvikler myoser, som ligger dybt – og som klinikkens massør har behandlet.  Du tager en hurtig beslutning: Du ringer til klinikken for at få en samtale med dem. Vil de kunne behandle dig – også selvom du ikke er sportsmenneske? Du skal møde dem på klinikken i morgen eftermiddag.

Startede med en halten

Du halter lidt. Ikke sådan rigtigt meget. Bare sådan at man får indtrykket af, at der er en lille sten i din sko, som du ikke har gidet at få taget ud af skoen. Men der er ikke nogen sten i din sko. Og du er ikke doven. Du har heller ikke et problem med at bøje dig ned for at løsne snørebåndene og tage skoen af for at kunne ryste sten ud af den. Det er en lille bitte smerte nede under hælen. Lige på det punkt, hvor man oftest støtter sig, når man går. Og du kan faktisk helt præcist mærke, hvor smerten sidder. Nemlig på et felt, der lige nu er på størrelse med en 1-krone.

Er det en hælspore?

Kunne det tænkes, at du er ved at udvikle en hælspore? Ja, faktisk. Det kan det godt. Den beskrivelse, du lige har givet af, hvor smerten sidder, og hvordan den føles, tyder i den retning. Det skal du altså gøre noget ved nu. Der sidder nemlig et kompliceret system af væv og sener lige ved hælens knogle, som faktisk binder hælen sammen med tæerne. Og her kan det være, at der er fremkommet en inflammation, der kan blive til en alvorlig hælspore. En hælspore er faktisk en forkalkning omkring senen – og det er den, du kan mærke. Den presser på nogle nerver, og det er dem, der fremkalder smerten, du føler.  Skal du nu virkelig gå til lægen og have scanning af foden, tænker du. Nej, det behøver du ikke.

Fysioterapeut med speciale

Du kan også godt gå til en fysioterapeut, som kan hjælpe dig til at få en diagnose. Du gør dog klogt i at henvende dig til en fysioterapeut, der ved meget om fodens anatomi og om hælspore øvelser og behandling. Den fysioterapeut vil også kunne hjælpe dig til at komme af med hælsporen. Og jo tidligere du får en korrekt diagnose, desto nemmere bliver det for dig at komme af med den igen. Hælsporer kan nemlig behandles. De behøver ikke at blive til kroniske problemer i din fod. Ja, det er mit råd til dig. Og jeg giver det til dig, fordi, hvis du ikke får gjort noget ved den hælspore, som du muligvis har fået, så kan det blive både meget smertefuldt og en meget langvarig proces at få den behandlet. Det kan ende med at du skal have særlige indlæg i dine sko. Ok, indlæg i skoene er til at leve med. Men det kan også være lidt irriterende. De skal skiftes. De slides ligesom skoene. Og de koster da også penge. Og hvorfor skal du være afhængig af indlæg i skoene, hvis du kan komme af med din hælspore?

Hvis du gør noget ved det nu, så kan det også godt tænkes, at du kan slippe med en behandling, der ikke er langvarig – og som du for størstedelens side kan udføre ved hjælp af øvelser, du kan lave derhjemme. Jeg kan i øvrigt oplyse dig om, at der findes fysioterapeuter, der tilbyder en behandling imod hælspore online. Så du behøver slet ikke at skulle møde op på klinikken på et bestemt tidspunkt.

Scroll to Top