LEAN filosofien

Mange mennesker får tilbudt at komme på kursus, så de kan optimere deres færdigheder. Det er ofte kurser, der er gearet til at sætte personen i stand til at udføre en arbejdsopgave bedre hurtigere eller mere effektivt. Det kan fx være et kursus i, hvordan en af Microsofts applikationer fungerer. Det kan være et kursus, som sigter på at etablere sikre og gode præsentationsteknikker. Få mennesker får dog tilbud om at komme på et Lean kursus. Og det er en skam. Lean principperne og de værktøjer, som Lean benytter, sigter jo på at optimere en virksomhed.

Lean kurser er en gevinst

Det vil derfor være en gevinst for mange virksomheder, hvis de tilbød nogle af deres ansatte at komme på Lean kurser her. Lean er jo nærmest en filosofi, som virksomhedens medarbejdere – lige fra topleder til alle dem på gulvet skal kende til, hvis en virksomhed skal være succesfuld.

Hvad er grunden til det? Hvorfor bliver de fleste virksomheder med at tro, at det er bedre at udvikle enkelte personers færdigheder, og ikke hele virksomhedens? Har det noget at gøre med, at Lean lyder lidt mystisk. Der bliver jo talt med japanske ord, og der refereres ofte til principper, som blev grundlagt hos Toyota. Har det noget at gøre med, at vi ser personlig og faglig udvikling som en belønning – en anerkendelse af, at vores daglige indsats bliver værdsat?

Arbejdskultur

Svaret ligger måske i disse og mange andre dele af vores arbejdskultur. Jeg skal ikke gøre mig klog på det. Jeg kan bare se, at hvis mange virksomheder forsøgte at forstå lidt mere om, hvad Lean egentlig går ud på, så ville de stå meget stærkere i den hårde konkurrence, som de befinder sig i. Lean handler nemlig ikke kun om at give enkelte medarbejdere nogle ekstra værktøj. Det handler i virkeligheden om, at alle i virksomheden skal inddrages med en fælles forståelse for, hvordan de gør deres arbejde til en bedre arbejdsplads.

Det har ikke taget så lang tid for dig at få et nyt job. Du var godt og grundigt træt af det gamle. Så du sagde op. Ikke fordi din chef eller dine kollegaer ikke var søde og venlige. Du var bare træt af at skubbe rundt på papirbunker, og ikke se, at dine forslag blev hørt eller udført. Du anede ikke, at der ikke ville gå mere end to måneder, så fik du et nyt job. Og du har fået et spændende job, hvor du får muligheden for at følge og se, at dine forslag bliver implementeret. Hvad har du gjort? Hvordan fik du det job som Lean konsulent, du har nu?

Optimeringer med hjælp fra konsulent

Ja, du vendte hovedet om, kan man sige. Du besluttede dig for ikke at koncentrere dine anstrengelser med hensyn til at få et nyt job ved at forbedre de kvalifikationer, du allerede har. Du fulgte et forholdsvist kort kursus i, hvordan du kan kombinere forskellige metoder til at læse arbejdsprocesser og derefter omsætte dem på en måde, der vil være til gavn for en virksomhed. Du kastede dig selv ind i en verden, hvor der måske skal ses lidt mere generisk på tingene til at begynde med – og så skal den forståelse omsættes til specifikke tiltag overfor virksomheden – ikke kvalifikationerne, som virksomheden bygger på i første omgang.

Det viste sig hurtigt på kurset, at du var god til det her med at analysere processerne, og at du hurtigt kunne opstille en handlingsplan for forbedringer – optimeringer. Og du fandt ud af, at et job som Lean konsulent lige ville være noget for dig. Du spurgte dig frem. Og med hjælp fra undervisere på kurset kom du i kontakt med forskellige konsulentfirmaer, der netop har Lean som deres fokusområde. Netværket gav dig muligheden for at tale med nogle af firmaerne om et job hos dem. Resultatet? Ja, du har et spændende job.

 

Scroll to Top