Hvad siger låsesmeden?

Lås på alle døre

I det næstsidste kvartal af 2021 blev der registreret lige under 4000 indbrud i Danmark. Antallet svarede til et fald på omkring 12% i forhold den samme periode i 2020. Der er naturligvis gode grunde til, at antallet af indbrud er faldet, men det er alligevel mange indbrud. Ca. 1333 hver måned. Nu vil de fleste af os sikkert tage det for givet, at størstedelen af indbruddene sker i København. Vi tænker derfor, at hvis man var låsesmed i København som dem her, så ville man have travlt med at skifte låse ud. Vi ved jo alle godt, at for at føle os trygge, så skal vi skifte låsene til vores boliger ud. Eller i det mindste få dem kodet om. Især hvis vi lige er flyttet ind i boligen. Og det er rigtigt nok.

København er ikke så slem

Men – det er fuldstændig forkert opfattelse. De fleste indbrud sker faktisk ikke i København. Eller på Frederiksberg. Grunden kan være, at der i Københavns kommune ikke er så mange enfamilieshuse. De fleste indbrud sker nemlig ikke i lejligheder. Det er husene, der bliver brudt ind i. 9 ud af de 10 kommuner med flest indbrud, ligger dog i nærheden af København. Så antagelsen var ikke helt forkert. Betyder det, at københavnere er bedre til at huske at få deres låse skiftet end andre mennesker? Nej, det gør det ikke. Det betyder muligvis, at det er nemmere for indbrudstyvene at bryde ind i et enfamilieshus, fordi de risikerer ikke at blive opdaget af naboer. Hegn og hække sørger for, at man ikke kan kigge ind til naboen, og dermed bliver indbrudstyvene ikke opdaget, førend det er for sent.

Indbrud i lejligheder

I København sker der naturligvis også indbrud i lejligheder. Bare ikke så mange som vi tror. Låsesmedene i København har derfor ikke så travlt med at skifte låse ud efter indbrud. De har travlt med at omkode låse, fordi i København sker der mange flytninger: Studerende får nye boliger. En gammel lejlighed er blevet købt – som forældrekøb til dem. Den skal renoveres, inden det unge menneske starter på universitetet. Ældre mennesker må flytte fra deres lejlighed, fordi de er nødt til at flytte ind i en beskyttet bolig. Nye familier flytter ind. I disse lejligheder skal der selvfølgelig skiftes eller omkodes låse.

Faktisk så er det sådan, at kun hver 12. hus i Danmark er godt sikret imod indbrud. Det er ikke ret mange. I Danmark er der i alt 1.038.845 enfamilieshuse*. Ikke engang 100.000 af dem er tilstrækkeligt godt sikret imod indbrud. Faktisk er det kun ca. 86.500!

Husk tyverisikring uanset hvad

Så selvom antallet af indbrud er faldet over de sidste mange år, så er der altså god grund til, at vi husker at tilkalde en billig låsesmed, når vi flytter ind i drømmehuset lidt uden for København. Det kan nemlig sagtens tænkes, at den forrige ejer, ikke har tænkt på at få låsene skiftet.
Husk det derfor, hvis du står og er ved at skulle flytte. Salget af enfamiliehuse i hovedstadsregionen lå i 2020 på mere end 30.000. Mange af disse nye husejere har endnu ikke fået fat i en billig låsesmed, som kan tjekke og sikre dørenes låse.
*: Kilde: Danmarks Statistik.

Scroll to Top