Musik, teater og drama

Nu er der faktisk ikke så lang tid igen til, at sommerferien kommer. En god måneds tid, og så har du fri fra skolen. Du tænker meget på det og glæder dig. Først og fremmest glæder du dig til at kunne sove længe om morgenen. Det her med at komme ud af sengen hver morgen meget tidligt er ikke sjovt. Især ikke, når der skal cykles 5 km i regn for at komme i skole. Du glæder dig også til at I skal på sommerferie til Spanien. For første gang i snart 3 år skal I ud og rejse. Det bliver skønt. Du ved, at I skal bo på en lille ø – på et lækkert hotel med pool og tennisbaner. Din mor var ret bestemt, da I skulle beslutte, hvor I skulle bo – hun er vild med at spille tennis.

Men du glæder dig sådan set også allerede til, at du skal starte på efterskole i 10.klasse på Fyn. Det er sådan en aftale, som du og dine forældre er nået frem til. De har forstået, at du simpelthen ikke kan vælge retning i gymnasiet lige nu. Men de har også forbudt dig at gå ud af skolen og bare finde et job og tjene nogle penge. Det var ellers det, du havde mest lyst til. Men nej. Det vil dine forældre ikke have.

Efterskole med musik som fag

I blev derfor enige om, at du tager 10. klasse på en musikefterskole, så du kan blive i uddannelsessystemet, uden at du føler dig presset. Samtidigt vil du kunne bruge det skoleår på to ting: Udvikle din interesse for design og kunst og samtidigt få tid til at tænke over, hvilken retning du skal tage på gymnasiet og videre frem. Det bliver sikkert et nemt skoleår. Du føler dig ikke presset af aftalen. Du ser faktisk også frem til at komme lidt væk fra din dominerende mor. Hun er altid så aktiv og har en formidabel evne til at overtale alle i familien til at gøre, som hun vil have det. Det kan blive lidt for meget i ny og næ.

Så da I talte om det her med uddannelse og et ophold på efterskole, var du sådan set overrasket over din mors reaktion. Du havde jo troet, at hun ville presse dig videre direkte på gymnasiet. Men nej, det gjorde hun ikke. Faktisk udviste hun stor forståelse for dit problem, og hun var da, også meget hjælpsom med at finde en god efterskole til dig. Ja, hun stillede faktisk nogle krav til dig: ”Det skal være en efterskole, der har fag i noget, som du virkeligt interesserer dig for. Så brug lidt tid på at tænke over, hvad det skal være. Design og kunst – eller musik.” Du valgte design og kunst.

Og ja, nu nærmer tiden sig, for at du kommer ud af folkeskolen. Der skal lige læses op til nogle prøver og en eksamen. Men derfra og til et nyt spændende skoleår er der kun få måneder, hvor du kan slappe af og nyde en dejlig ferie.

Han er tavs som graven

Du har nu forsøgt i flere uger at få din dreng i tale. Han er tavs som graven. Taler ikke med jer, sådan som I plejede. Han lukker sig inde på sit værelse og sidder der og ser videoer på YouTube. Når du braser ind på hans værelse, lukker han lynhurtigt sin lap top, så du har ikke haft mulighed for at finde ud af, hvad det er, han er så optaget af. Du har dog en mistanke. Du ved, at han har en drøm. En lidt fantastisk og efter din mening totalt urealistisk drøm. Han vil være skuespiller. Han vil være berømt. Din mistanke er, at han sidder og ser videoer med verdenskendte skuespillere. Kan han blive den nye Brat Pitt? Han har da, udseendet til det. Men har han talentet? Du er bekymret. Du ved, at han er en klog dreng. Du ved også, at han normalt er en glad dreng. Så hvorfor taler I ikke sammen, om det, der måske piner ham og får ham til at trække sig ind i sig selv. Er han forelsket? Den der pige, som han godt kunne lide, har I ikke hørt om i lang tid.

Nu skal I tale om det

Du sætter dig demonstrativt på hans seng. Han har faktisk redt den. Mærkeligt. Kigger på ham. Han sidder ved sit skrivebord – med ryggen vendt imod dig. Du spørger ham igen, om der er noget galt. Han vender sig imod dig og svarer, at alt er fint. Der er ikke noget galt. I det øjeblik, svaret kommer ud af hans mund, eksploderer du i raseri over, at han ikke fortæller dig noget. Han bliver forskrækket over dit udbrud.

Da du er faldet til ro, og har sagt undskyld, for at du blev gal på ham, begynder han at tale. Om sin drøm om at få lov til at blive skuespiller. Han fortæller, at han bruger meget tid på at lytte til forskellige skuespillere, der har spillet den samme rolle. Han forsøger at forstå, hvordan de fortolker rollen, de spillede. Jo tak, det er da fint. Men i stedet for at han bare sidder og ser videoer med forskellige skuespillere, så skulle han måske gøre noget mere aktivt for at nå sit mål. Måske ville det være en idé, hvis han fik et job inde på teateret og dermed fik lidt mere indsigt i, hvad det egentlig vil sige at være skuespiller: Hårdt arbejde med prøver. Fravær fra familien i perioderne, hvor forestillingerne spilles. Rejser rundt i landet og overnatninger på dårlige hoteller, når der skal holdes foredrag eller laves små forestillinger ude på landet. Bekymringer over økonomien. Han ved det godt.

Han vil på efterskole

Og han har fundet en løsning: Et års ophold på en drama og teater efterskole som denne kunne være en god introduktion til livet som skuespiller. Godt nok ikke et helt realistisk indblik, fordi det vil være under kontrollerede og beskyttede forhold. Men alligevel. Der vil være prøver. Der vil være pres, og der vil være konflikter imellem fritid og arbejdstid – også på en drama efterskole. Du er overrasket over, at han faktisk har undersøgt sagerne og sine muligheder. Det er en idé, I skal videre med. Få ham afsted på efterskole.

Scroll to Top